maandag 31 maart 2014

Suikerbelasting in Utrecht?!


Voor al mijn Nederlandse lezers heb ik iets met jullie te delen.
Dit artikel kreeg ik vanochtend in mijn mailbox via vrienden uit Utrecht, waar ik studeer.
Het is zo verbazingwekkend dat ik het wel met jullie moet delen. 

Maar ik geen toe, aangezien ik zelf suikervrij eet vindt ik dit niet heel onplezierig om te lezen. Bovendien is er ook eindelijk een saladebar in Utrecht, genaamd KOOF, die compleet suikervrij serveert!

Hier het bericht:

Horecaprijzen Utrecht 40% hoger in 2015?


In de Utrechtse gemeenteraad is opschudding ontstaan over een gelekte e-mail van wethouder Victor Everhardt aan KOOF, een Utrechtse horecagelegenheid met gezonde voeding. In de e-mail schrijft Everhardt dat de stad Utrecht in 2015 onderdeel wordt van een pilotproject van de EU, waarbij een horeca-suikerbelasting de strijd met obesitas moet aangaan. In de praktijk kan dit betekenen dat niet alleen frisdrank, maar ook een biertje of een broodje gezond in Utrecht tot wel 40% in prijs zal stijgen.

Wethouder Everhardt, in Utrecht bekend van de Gezonde Wijkaanpak, refereert in de e-mail aan succesvolle projecten in de Verenigde Staten. “Voorkomen is beter dan genezen en meerdere experimenten in de VS laten zien dat voorkomen kán met een horeca-suikerbelasting. Door prijzen van producten met suiker in horeca te laten stijgen dwingen we uitbaters te reageren. De prijsstijging kan ook voor producten met verborgen suikers oplopen tot wel 40%, consumenten zullen daardoor eerder kiezen voor het gezonde alternatief", aldus de wethouder. Hij vervolgt: "Jullie van KOOF zitten met je suikervrije menu wat dat betreft aan de goede kant van de medaille. Andere Utrechtse horeca zullen in 2015 hun menu flink moeten aanpassen."Hoewel de pilot nog niet publiekelijk bekend is lijkt het er op dat Utrecht niet ontkomt aan de suikertax. Everhardt: “…het Utrechtse college van B en W is overeengekomen vanaf 1 januari 2015 te starten met de pilot van de EU. Het ministerie heeft haar akkoord al gegeven.” Naar verluid kan Utrecht rekenen op een flinke subsidie vanuit Brussel.

KOOF bekent noch ontkent het e-mailcontact met de wethouder. “Wij maken onze e-mailtjes niet openbaar, maar als iemand lekker én gezond eten wil komen afhalen kan dat bij ons”.  De Utrechtse VVD fractie heeft laten weten furieus te zijn over de plannen en aangekondigd stappen te gaan ondernemen tegen dit "bizarre besluit". 

Waar eerder al hart- en vaatziekten en diabetes werden toegeschreven aan suiker, laten recente onderzoeken zien dat er nog veel meer gezondheidsklachten worden versterkt door een teveel aan suiker. Een verstoorde darmflora en spijsverstoring bijvoorbeeld, veroorzaakt door gisting. Versnelde veroudering, minder goed functioneren van enzymen en hormonen. Maar ook emotionele problemen: door overmatig suikergebruik kan je prikkelbaar, onrustig of hyperactief worden.

Wethouder Everhardt was niet bereikbaar voor een reactie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

#1april

Henk Horvers zei

Eindelijk wordt het grote suiker probleem gezien door de politiek. Nog wel in de EU. Het wordt hoogtijd dat de suikerlobby het zwijgen opgelegd wordt. Het bedrijfsleven kan niet zelfregulerend optreden. Zij willen alleen maar met een zo klein mogelijke opoffering een zo groot mogelijk resultaat bereiken.