donderdag 27 februari 2014

Banana Carrot Bread

Laatst kreeg ik een vraag of ik ook recepten had voor glutenvrije varianten op mijn cakes. Aangezien ik zelf ook niet echt een fan ben van gluten en het daarom alleen eet in de vorm van spelt, ben ik aan de slag gegaan in de keuken om een heerlijke glutenvrije cake te maken met wortel, bananen en dadels. Heel spannend natuurlijk, want ik had geen idee hoe de cake uit de oven zou komen. Alle spanning was gelukkig helemaal niet nodig, want het resultaat was super lekker! 

Dus iedereen die geen gluten kan verdragen, het liever niet eet of gewoon zin heeft in een heerlijk gezond plakje cake, hier is het antwoord: Bananen Wortel Brood!

Deze cake/brood is:
- Glutenvrij
- Suikervrij
- Zuivel vrij
- Olie vrij


Bananen Wortel Brood


Ingrediƫnten


- 125 gr boekweitmeel
- 125 gr rijst meel
- 1/2 tl xanthan gom
- 15 gr bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 el vanille extract
- 2 scharrel eieren
- 2 cup geprakte bananen (ongeveer 5 kleintjes)
- 1/2 cup ontpitte verse dadels
- 1/2 cup water
- 1 cup wortel pulp van je slowjuicer (of geraspt, maar knijp het water er dan goed uit)
- 1/2 cup walnoten

Methode


- Verwarm de oven voor 180 graden C.
- Meng de melen, bakpoeder, kaneel, xanthan gom en zout in een kom en zet aan de kant
- Mix de dadels met het water in een keukenmachine tot een pasta en mix het met de geprakte bananen.
- In een beslagkom, mix met een mixer de eieren en de vanille extract luchtig.
- Meng het meel erdoor met een spatel.
- Spatel het bananen dadel mengsel erdoor.
- Hak de walnoten grof en spatel ze door het beslag heen.
- Vet een cake blik in en giet het beslag er in.
- Bak het brood voor 50-60 minuten goudbruin.

Eetsmakelijk!




------------------------ English -----------------------




Not so long ago somebody asked me if I also had a gluten free recipe for my cakes, because she was gluten intolerant. Since I am not a fan of gluten myself and only eat it sometimes in the form of spelt, I started baking in the kitchen to create a delicious gluten free cake recipe with carrot, bananas and dates. Super tricky of course, because I had no idea how the cake was going to turn out. Luckily, al the stress was for nothing because the result was absolutely delicious!

So to everyone who is gluten intolerant, just doesn't want to eat gluten or just wants a slice of a healthy and yummy cake, here is the answer: Banana Carrot Bread!

This cake/bread is:
- Gluten free
- Saugar free
- Dairy free
- Oil free


Banana Carrot Bread


Ingrediƫnten


- 125 gr buckwheat flour
- 125 gr rice flour
- 1/2 tsp xanthan gum
- 15 gr baking powder
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp cinnamon
- 1/2 tbsp vanilla extract
- 2 free range eggs
- 2 cups mashed bananas (around 5 small ones)
- 1/2 cup fresh pitted dates
- 1/2 cup water
- 1 cup carrot pulp of your slow juicer (or use grated carrot but make sure you squeeze the water out)
- 1/2 cup walnuts

Method


- pre-heat the oven on 180 degrees C (or 350 F).
- Combine both the flours, baking powder, cinnamon, xanthan gum and salt in a bowl and set aside.
- Mix the dates with the water in a food processor until it is a paste and mix with the mashed bananas.
- In a big bowl, beat the eggs with the vanilla extract until fluffy.
- Stir in the flour mixture.
- Stir in the banana mixture.
- Roughly chop the walnuts and mix them through the batter.
- Grease a cake tin and pour in the batter.
- Bake the bread for around 50-60 minutes until golden.

Enjoy!

Geen opmerkingen: