dinsdag 28 januari 2014

Banana Date Bread

Gezond eten en gezond leven betekent echt niet dat je cakes, koekjes, muffins of chocolade moet laten staan. Ik ben juist meer gaan genieten van eten sinds ik nog gezonder ben gaan eten en leven! Je smaak wordt anders, waardoor je meer zult proeven. Maar ook ik heb zo nu en dan lekkere trek en in plaats van naar de winkel te rennen en allemaal ongezonde mierzoete dingen in te slaan, duik ik zelf de keuken in om met echte en pure ingrediënten de heerlijkste dingen te bakken die bovendien ook gezond zijn!

Aangezien ik niet tegen geraffineerde suikers en onnatuurlijke ingrediënten kan en het liefst ook zo weinig mogelijk tarwe eet, vanwege de buikpijn die ik ervan krijg, ben ik al snel opzoek gegaan naar recepten voor cakes en andere baksels om zo mijn eigen recepten ervan te maken. En na veel proberen heb ik dit super heerlijk recept ontwikkeld voor een Bananen Dadel Brood. Lekker zoet en luchtig en een heerlijk tussendoortje. Ook erg lekker met een laagje pindakaas, amandel pasta of honing.

Dit Bananen Dadel Brood is:
- Tarwe-vrij
- Suiker-vrij
- Zuivel-vrij
- Olie-vrij

Bananen Dadel Brood


Ingrediënten:


- 250 gr volkoren speltmeel
- 2 cups geprakte banaan (ongeveer 5 kleintjes)
- 1/2 cup verse dadels (zo'n 14 kleine, pit verwijderd)
- 1/2 cup heet water
- 50 gr walnoten (ongeveer 1/2 cup)
- 2 scharrel eieren (of flax 'eieren' voor een vegan versie)
- 15 gr bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl vanille extract

Methode


- Verwarm de oven voor op 180 graden C
- Prak de bananen fijn
- Mix de dadels met het hete water in een keukenmachine tot een pasta
- Meng de geprakte bananen met de dadel pasta en zet aan de kant
- Meng de speltmeel met de bakpoeder, kaneel en zout en zet aan de kant.
- Klop de eieren met het vanille extract luchtig in een grote kom.
- Meng het meel erdoor en meng daarna het bananen dadel mengsel erdoor heen tot een glad beslag.
- Hak de walnoten grof en schep het door het beslag heen.
- Giet het beslag in een ingevet cake blik
- Bak de cake 50-60 min goud bruin
- Als je er een saté prikker in prikt en deze komt er schoon uit weet je dat hij gaar is.

Eetsmakelijk!



------------------ English -------------------




Eating and living healthy doesn't mean that you have said goodbye to cakes, cookies, muffins and chocolate forever. On the contrary, I enjoy food much more since I started eating and living healthier! Your taste will change, leaving you to taste even more. But I am also craving something sweet and delicious now and then, and when I do, I run to the kitchen and make something myself rather than running to the stores to buy lots of unhealthy and sugary stuff. Baking something myself with fresh, pure and healthy ingredients is much more rewarding and fun when you can also eat it fully guilt-free!

Seen the fact my stomach can't handle refined sugars and unnatural ingredients and I try to eat as much wheat-free as possible, cause of the stomach pains it gives me, I am always looking out for great recipes  for cakes and other healthy treats to make my own recipes. After a lot of trying and tweaking I created this delicious recipe for a Banana Date Bread. Sweet, moist and fluffy and a great snack to satisfy your sweet tooth. Also really good with a thin layer of peanut butter, almond butter or honey.

This Banana Date Bread is:
- Wheat-free
- Sugar-free
- Dairy-free
- Oil-free

Banana Date Bread


Ingredients


- 250 gr wholegrain spelt flour
- 2 cups mashed banana (around 5 small ones)
- 1/2 cup pitted fresh dates (around 14 small ones)
- 1/2 cup hot water
- 50 gr walnuts (around 1/2 cup)
- 2 free range eggs (or flax 'eggs' for a vegan version)
- 15 gr baking powder
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp cinnamon
- 1/2 tsp vanilla extract

Method


- Pre-heat the oven on 180 degrees C (350 F)
- Mash the bananas
- Mix the dates with the hot water in a food processor until a paste
- Mix the date paste with the bananas and set aside
- Mix the spelt flour with the baking powder, cinnamon and salt and set aside
- Beat the eggs with the vanilla until fluffy in a big bowl
- Stir in the flour mixture
- Stir in the banana date mixture until a smoothie batter
- Roughly chop up the walnuts and stir them in the batter
- Pour the batter in a greased cake tin
- Bake for 50-60 minutes until golden
- If a skewer comes out clean your cake is good

Enjoy!

Geen opmerkingen: