Natuurlijk is dit recept voor iedereen, of je nou wel veganistisch eet of niet. Het is heerlijk als tussendoortje met een kopje thee, of zelfs als deel van je lunch of ontbijt. Erg lekker met een laagje pindakaas, noten pasta of wilde honing en ook super lekker met een laagje kokosolie! Al met al een heerlijke lekkernij om te maken voor jezelf, vrienden en familie.
Dit heerlijke 'brood' is:
- Suikervrij
- Zuivel vrij
- Gluten vrij
- Vegan
Kokos Bananen Brood
Ingrediënten
- 125 gr boekweit meel
- 125 gr rijst meel
- 1/2 tl xanthan gom
- 15 gr bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zee zout
- 1/2 cup kokos
- 2 lijnzaad eieren (2 el gebroken lijnzaad met 6 el water)
- 1 tl vanille extract
- 4 middel grote bananen
- 1/2 cup verse dadels (ontpit)
- 1/2 cup heet water
Methode
- verwarm de oven voor op 180 graden C.
- doe de lijnzaad en het water in een kommetje en zet in de koelkast (moet ongeveer 15 minuutjes staan)
- meng de melen, bakpoeder, xanthan gom, kaneel, zout en de kokos in een kom en zet aan de kant.
- giet het water en de dadels in een keukenmachine en vermaal het tot een pasta.
- doe de bananen en de vanille erbij en vermaal tot een egale massa.
- klop met een garde in een beslag kom de lijnzaad eirenen even goed door.
- klop het bananen dadel mengsel erdoor.
- voeg de droge ingrediënten toe en spatel alles goed door tot een goed gemengd beslag.
- vet een bakblik in met kokosolie en giet het beslag in de vorm.
- bak het 'brood' voor ongeveer 50 - 60 minuten goudbruin.
- laat het 'brood' afkoelen en bewaar het op een afgedekte donkere plek (bijv. broodtrommel)
Genieten maar!
------------------- English -------------------
Yes, I did it again, yesterday I jumped into the kitchen to spend some of my free hours baking this delicious banana bread with coconut. The challenge this time? Baking a cake which is super healthy and completely vegan. So also without any eggs. Why? An egg now and then is not that bad right? No it is not bad, and I admit that I don't eat completely vegan, although I do feel better if I limit my intake of animal based products to a minimum, but well that obviously differs from person to person. It still seemed like a nice challenge to try to bake something completely vegan, and I pulled it off! I know it's hard, for people who follow a vegan diet, to find vegan recipes for yummy cakes and breads. This because most of these recipes are based on ingredients like milk, butter and eggs. Which is unfortunate, because you can make the best tasting cakes and breads without using any of these ingredients, and this is one of them. I for one, thought that this coco banana bread is de-li-cious, and I'm hoping you feel the same way after trying this!
Of course this recipe is for everyone, whether you are vegan or not. It makes a yummy snack with a nice cup of tea, or even as a part of your lunch or breakfast. Super delicious with a thin layer of peanut butter, nut butter or raw honey and also really good with a layer of coconut oil! To sum it up, the perfect treat to make for yourself, friends and family.
This Coco Banan Bread is:
- sugarfree
- dairy free
- gluten free
- vegan
Of course this recipe is for everyone, whether you are vegan or not. It makes a yummy snack with a nice cup of tea, or even as a part of your lunch or breakfast. Super delicious with a thin layer of peanut butter, nut butter or raw honey and also really good with a layer of coconut oil! To sum it up, the perfect treat to make for yourself, friends and family.
This Coco Banan Bread is:
- sugarfree
- dairy free
- gluten free
- vegan
Coco Banana Bread
Ingredients
- 125 gr buckwheat flour
- 125 gr rice flour
- 1/2 tsp xanthan gum
- 1 tsp cinnamon
- 15 gr baking powder
- 1/2 tsp sea salt
- 1/2 cup desiccated coconut
- 2 flax eggs (2 tbsp broken flax with 6 tbsp water)
- 1 tsp vanilla
- 4 medium large bananas
- 1/2 cup pitted fresh dates
- 1/2 hot water
Method
- pre-heat the oven on 180 degrees C (350 F)
- mix the flax eggs in a small bowl and put in the fridge (it needs to sit for around 15 minutes)
- mix both the flours, baking powder, xanthan gum, cinnamon, coconut and salt in a bowl and set aside.
- pour the water and the dates in a food processor and mix until a paste.
- add the bananas and vanilla en mix until a smooth mixture.
- put the flax eggs in a mixing bowl and whisk the flax eggs a little.
- whisk in the banana date mixture.
- add the flour mixture and stir this through with a spatula until everything is blended well and a thick batter is formed.
- grease a cake tin with coconut oil and pour in the batter.
- bake the bread for 50 - 60 minutes until golden.
- let the bread cool down and store this in a covered dark place (like a bread box).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten