Italiaanse Quinoa Salade
Ingrediënten
3 personen
- 150 gr quinoa
- 100 gr gemengde sla
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 2 el pesto
- 1 avocado
- 9 cherry tomaatjes
- handje zwarte olijven
- 3 tl kappertjes
- 3 zon gedroogde tomaatjes
- 5 plakjes parma ham
- 1 limoen
- 3 el pijnboompitten
- handje basilicum blaadjes
- evt. wat verbrokkelde feta
Methode
Breng de quinoa met 300 ml water al roerend aan de kook en laat het nog 8 minuten doorkoken. Laat de quinoa na 8 minuten afgedekt nog even doorgaren.
- Pureer driekwart van de avocado met een beetje peper en zout.
- Fruit in een pan de knoflook en de ui in een scheutje olijfolie. Voeg de pesto, gedroogde tomaatjes (in reepjes), olijven (in stukjes), kappertjes, gepureerde avocado en sap van een halve limoen toe.
- Bak dit even, met wat peper en zout naar smaak, tot een sausje en doe het vuur uit.
- Bak de parma ham in een droge pan knapperig en snijd het in stukjes en voeg toe aan de saus.
- Doe de sla in een kom, voeg de quinoa gemengd met de saus toe aan de sla.
- Snijd de rest van de avocado in blokjes, de cherry tomaatjes in halfjes en strooi die over de salade.
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan en strooi ze er ook overheen samen met de basilicum blaadjes.
- Serveer met wat verbrokkelde geitenkaas feta en besprenkel met wat limoen.
Eetsmakelijk!
---------------- English -----------------
Tonight I really wanted to make something with quinoa and then in combination with a delicious fresh salad. After some brainstorming I just started cooking and this is how this lovely quinoa salad was born inspired by the Italian kitchen. By the way, quinoa is a true superfood and thus really healthy! It contains lots of protein, healthy fats, minerals, vitamins and it is gluten free. Quinoa looks like a grain and is mostly used as one but it is a seed. On top of that, quinoa can be used in numerous ways, so definitely a food to try!
Italian Quinoa Salad
Ingredients
3 persons
- 150 gr quinoa
- 100 gr mixed greens
- 2 cloves of garlic
- 1 red union
- 2 tsp pesto
- 1 avocado
- 9 cherry tomatoes
- handfull of olives
- 3 tsp capers
- 3 sun dried tomatoes
- 5 slices of parma ham
- 1 lime
- 3 tbsp pine nuts
- handfull of fresh basil leaves
- some crumbled goat cheese feta
Method
- Bring the quinoa with 300 ml of water to a boil while stirring and let it cook for 8 minutes. Cover the quinoa and let it stand for a couple minutes.
- Puree 3/4 of the avocado with some pepper and salt.
- Fruit the garlic and onion in some olive oil in a pan. Add pesto, pureed avocado, chopped sun dried tomatoes, chopped olives, capers and juice of half a lime.
- Stir fry the sauce for a little and add some salt and pepper to taste. Bake parma ham in a dry pan until crispy, cut in pieces, and add to the sauce.
- Put the mixed greens to a bowl and add the quinoa mixed with the sauce to this.
- Cut the rest of the avocado and cut the cherry tomatoes in halves and add to the salad.
- Dry roast the pine nuts and sprinkle over the salad.
- Top with the fresh basil leaves.
- Serve with some crumbled goat cheese feta and sprinkle with some lime.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten