donderdag 27 februari 2014

Apple & Gingerbread Spice Cake

Nu ik suiker vrij eet zijn er toch een paar dingen die ik best mis af en toe. Ontbijtkoek appelcake en speculaas vallen hier absoluut onder. Een echt goed recept dat me aansprak kon ik niet vinden, dus na wat nadenken ben ik zelf de keuken in gedoken om weer eens lekker te experimenteren. En toen is deze heerlijke cake geboren, want wat is beter dat de dingen die ik mis combineren in een geweldige cake?! De geur die zich verspreidde door het hele huis tijdens het bakken was echt hemels!! En toen ik het eerste plakje proefde was ik de ontbijtkoek, appelcake en speculaas al lang vergeten! Dus snel de keuken in en geniet, net als ik, van deze heerlijk kruidige cake met appel, banaan en dadels.

Deze cake is:
- Tarwe vrij
- suiker vrij
- zuivel vrij
- olie vrij

Appel & Speculaas Kruiden Cake


Ingrediƫnten


- 250 gr volkoren spelt meel
- 15 gr bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 2 tbsp koek en speculaas kruiden
- 1/2 tl zout
- 2 scharrel eieren
- 1/2 el vanille extract
- 2 zoete appels
- 4 bananen
- 10 verse dadels
- 1/3 cup heet water

Method


- Verwarm de oven voor op 180 graden C.
- In een kom, mix de spelt meel, bakpoeder, kruiden en zout en zet aan de kant.
- Mix de dadels en het water in een keukenmachine tot een pasta, voeg de bananen toe en mix alles tot een gladde massa.
- Klop in een grote kom, de eieren en vanille luchtig met een mixer.
- Voeg het bananen dadel mengsel erbij en mix dit even mee.
- Spatel de droge ingrediƫnten er door en roer dit goed totdat alles is vermengd.
- Rasp de appel en roer dit door het beslag.
- Giet het beslag in een bakblik ingevet met kokosolie.
- Bak de cake voor ongeveer 60 minuten en laat even afkoelen.

Genieten maar!



-------------------- English --------------------



Now that I eat sugar free, there are some things I do miss sometimes. Dutch gingerbread cake, apple cake and Dutch gingerbread cookies are definitely some of those things! I couldn't find any good recipes, so after some thinking I decided to dive into the kitchen and started experimenting. That is how this cake was born, cause what is better that combining the things I miss into one yummy cake?! The smell that spread through the house while baking this cake was heavenly!! And after tasting the first slice I had already forgotten the Dutch gingerbread cake, apple cake and Dutch gingerbread cookies! So move yourself into the kitchen and indulge in this delicious spiced cake with apple, banana and dates.

This cake is:
- Wheat free
- Sugar free
- Dairy free
- Oil free

Apple & Gingerbread Spice Cake


Ingredients


- 250 gr whole wheat spelt flour
- 15 gr baking powder
- 2 tsp cinnamon
- 2 tbsp gingerbread spice
- 1/2 tsp salt
- 2 free range eggs
- 1/2 tbsp vanilla extract
- 2 sweet apples
- 4 bananas
- 10 fresh dates
- 1/3 cup hot water

Method


- Pre-heat the oven on 180 degrees C (350 F)
- In a bowl, combine the flour, baking powder, spices and salt and set aside.
- In a food processor, pulse the dates and the water until a paste.
- Add in the bananas and process until a smooth consistency.
- In a large bowl, beat the eggs and vanilla until fluffy.
- Add the banana date mixture and mix it together.
- Add the flour mixture and blend this with a spatula until combined.
- Grate the apples and mix this into the batter.
- Grease a cake tin with coconut oil and pour in the batter.
- Bake the cake for around 60 minutes until golden and let it cool for a little.

Enjoy!

3 opmerkingen:

Lianne zei

Zou het ook kunnen met amandelmeel? Het ziet er namelijk lekker uit, maar ik heb geen volkoren speltmeel in huis .

Anoniem zei

Ohh dit ziet er echt heel lekker uit! Ga het binnenkort maken

Rosalie zei

Hoort de cake een klein beetje vochtig te zijn nog of helemaal droog zoals bij een normale cake?