donderdag 3 april 2014

Carrot Orange Ginger Boost

Een fel oranje sapje waar je helemaal happy van wordt. Een glas van dit sapje is ideaal om je dag mee te beginnen, bomvol vitamines voor een echte boost.


Wortel Sinaasappel Gember Boost


Ingrediënten


Voor 0,75 L sap

- 2 cups wortel
- 2 el verse gember
- 3 sinaasappels
- 1/2 granaatappel
- 1-2 cups gefilterd water

Methode


Gooi alles in je slowjuicer, afsluitend met het water, en laat die z'n werk doen.
Drink het gelijk of giet het sap in een glazen fles, zo kan je het een aantal dagen bewaren in de koelkast.

Geniet ervan!




----------------------- English ------------------------




A bright orange juice which will make you happy instantly. Start your day with a glass of this juice and it will give you an amazing boost full of vitamins.


Carrot Orange Ginger Boost


Ingredients


Makes 0,75 L of juice

- 2 cups carrots
- 2 tbsp ginger
- 3 oranges
- 1/2 pomegranate
- 1-2 cups filtered water

Method


Throw everything in your slowjuicer, finishing with the water, and let it do its job.
Drink right away or pour the juice in a glass bottle, this way you can keep it in the fridge for a couple days.

Enjoy!

dinsdag 1 april 2014

Een horeca-suikerbelasting in Utrecht? Nee joh! 1 April!

Ja sommigen hadden misschien al een vermoeden.. Flauw he :p

Maaaar, KOOF is absoluut geen grap en dit superleuke saladebarretje in Utrecht serveert suiker vrije, super gezonde en echt heerlijke salades! Ik ben al vaste klant en het is mijn go to plekje als ik een lekkere lunch wil halen voor mijn lange colleges. 

Echt even langs gaan dus!

http://www.koof-utrecht.nl
Boven Clarenburg 35
3511 CR Utrecht

Een horeca-suikerbelasting in Utrecht? Nee joh! 1 April!


Gister berichtten we over een e-mail van de Utrechtse wethouder Everhardt aan Soep en Saladebar KOOF. De e-mail ging over het voorgenomen besluit om een horeca-suikerbelasting in te voeren die de horecaprijzen in Utrecht tot wel 40% zou doen stijgen.

Guess what. Dit was een 1 aprilgrap en publiciteitsstunt van Soep & Salade bar KOOF!

KOOF start vandaag een crowdfundcampagne en heeft ons gevraagd mee te helpen bij de promotie van hun campagne. Dat vonden wij natuurlijk een hartstikke leuk plan, want we gunnen Utrecht een gezonde afhaalplek met lekker eten.

Wil jij KOOF ook een handje helpen? Doe dan mee met de crowdfundcampagne en ga vooral snel een keertje bij ze langs!


Nogmaals bedankt!

KOOF
Marieke, Zelda, Jannneke en Sijmen








<a href="http://www.bloglovin.com/blog/11208823/?claim=b4juqrs7xdf">Follow my blog with Bloglovin</a>


maandag 31 maart 2014

Suikerbelasting in Utrecht?!


Voor al mijn Nederlandse lezers heb ik iets met jullie te delen.
Dit artikel kreeg ik vanochtend in mijn mailbox via vrienden uit Utrecht, waar ik studeer.
Het is zo verbazingwekkend dat ik het wel met jullie moet delen. 

Maar ik geen toe, aangezien ik zelf suikervrij eet vindt ik dit niet heel onplezierig om te lezen. Bovendien is er ook eindelijk een saladebar in Utrecht, genaamd KOOF, die compleet suikervrij serveert!

Hier het bericht:

Horecaprijzen Utrecht 40% hoger in 2015?


In de Utrechtse gemeenteraad is opschudding ontstaan over een gelekte e-mail van wethouder Victor Everhardt aan KOOF, een Utrechtse horecagelegenheid met gezonde voeding. In de e-mail schrijft Everhardt dat de stad Utrecht in 2015 onderdeel wordt van een pilotproject van de EU, waarbij een horeca-suikerbelasting de strijd met obesitas moet aangaan. In de praktijk kan dit betekenen dat niet alleen frisdrank, maar ook een biertje of een broodje gezond in Utrecht tot wel 40% in prijs zal stijgen.

Wethouder Everhardt, in Utrecht bekend van de Gezonde Wijkaanpak, refereert in de e-mail aan succesvolle projecten in de Verenigde Staten. “Voorkomen is beter dan genezen en meerdere experimenten in de VS laten zien dat voorkomen kán met een horeca-suikerbelasting. Door prijzen van producten met suiker in horeca te laten stijgen dwingen we uitbaters te reageren. De prijsstijging kan ook voor producten met verborgen suikers oplopen tot wel 40%, consumenten zullen daardoor eerder kiezen voor het gezonde alternatief", aldus de wethouder. Hij vervolgt: "Jullie van KOOF zitten met je suikervrije menu wat dat betreft aan de goede kant van de medaille. Andere Utrechtse horeca zullen in 2015 hun menu flink moeten aanpassen."



Hoewel de pilot nog niet publiekelijk bekend is lijkt het er op dat Utrecht niet ontkomt aan de suikertax. Everhardt: “…het Utrechtse college van B en W is overeengekomen vanaf 1 januari 2015 te starten met de pilot van de EU. Het ministerie heeft haar akkoord al gegeven.” Naar verluid kan Utrecht rekenen op een flinke subsidie vanuit Brussel.

KOOF bekent noch ontkent het e-mailcontact met de wethouder. “Wij maken onze e-mailtjes niet openbaar, maar als iemand lekker én gezond eten wil komen afhalen kan dat bij ons”.  De Utrechtse VVD fractie heeft laten weten furieus te zijn over de plannen en aangekondigd stappen te gaan ondernemen tegen dit "bizarre besluit". 

Waar eerder al hart- en vaatziekten en diabetes werden toegeschreven aan suiker, laten recente onderzoeken zien dat er nog veel meer gezondheidsklachten worden versterkt door een teveel aan suiker. Een verstoorde darmflora en spijsverstoring bijvoorbeeld, veroorzaakt door gisting. Versnelde veroudering, minder goed functioneren van enzymen en hormonen. Maar ook emotionele problemen: door overmatig suikergebruik kan je prikkelbaar, onrustig of hyperactief worden.

Wethouder Everhardt was niet bereikbaar voor een reactie.

vrijdag 28 maart 2014

Strawberry Cheese Cake Oats

Jaaa, dit gaan jullie lekker vinden! Een heerlijke kom havermout, Strawberry Cheesecake style! Vooral voor de vegans en mensen met een lactose intolerantie onder ons is dit een geweldig recept. De roomkaas in dit recept is namelijk gemaakt van cashew noten(!) en geen zuivel. Compleet plantaardig dus en ook nog eens lekker gezond. Het recept voor de Cashew Roomkaas staat ook op mijn blog en is echt super makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten. In combinatie met de aardbeien en havermout maakt dit alles een super romig, lekker en gezond ontbijtje.

Meer woorden heb ik hiervoor niet nodig, gewoon zelf uitproberen!


Strawberry Cheesecake Havermout


Ingrediënten


- 40 gr havermout (ik gebruik gluten vrij)
- 250 ml ongezoete amandel melk
- flinke snuf kaneel
- 1/2 cup aardbeien
- 1 el Cashew Roomkaas
- goji bessen

Methode


Ik week de havermout en de amandel melk altijd een nacht in de koelkast om het beter verteerbaar te maken en de bereidingstijd te verkorten, maar dit is optioneel. Giet beide ingrediënten in een pannetje op hoog vuur. Roer totdat het begint te bubbelen en zet het vuur lager. Voeg de kaneel en een deel van de aardbeien toe en roer het tot een papje. Zet het vuur uit en giet de havermout in een kom. Top met de rest van de aardbeien, goji bessen en een lepel Cashew Roomkaas. Besprenkel het geheel eventueel met een beetje agave siroop.

Eetsmakelijk!




------------------------- English -------------------------




Yes people, you are going to love this! A delicious bowl of oats, Strawberry Cheesecake style! Especially for vegans and for those who are lactose intolerant this is the perfect recipe. This because the cream cheese in this recipe is made of cashews(!) instead of dairy.Completely plant based and thus also healthy. The recipe for the Cashew Cream Cheese can be found on my blog and is super easy to make, with just a few ingredients. In combination with the strawberries and oats this makes a super creamy, delicious and healthy breakfast.

No more words needed, just find out for yourself!


Strawberry Cheesecake Oats


Ingredients


- 40 gr oats (I used gluten free)
- 250 ml unsweetened almond milk
- big pinch of cinnamon
- 1/2 cup strawberries
- 1 tbsp Cashew Cream Cheese
- goji berries

Method


I always soak the oats in the almond milk overnight in the fridge to make it easier to digest en to speed up the cooking process, but this is optional. Pour both ingredients in a small pan on high heat and stir until is starts to bubble. Turn the heat down and add a part of the strawberries and the cinnamon. Stir until your desired consistency and pour the oats in a bowl. Top with the rest of the strawberries, Cashew Cream Cheese and goji berries.

Enjoy!

dinsdag 25 maart 2014

Cashew Cream Cheese

Toen ik voor het eerst het idee zag om 'zuivel' te maken van cashew noten was ik echt super benieuwd, hoe doe je dit?! Aangezien ik niet zo goed tegen zuivel kan en kaas dus maar heel af en toe eet was ik razend enthousiast! Ik hou super van kaasjes en roomkaasjes en dit is dus de manier om ook van die romige heerlijkheid te kunnen genieten zonder de nadelen van zuivel. 

Een tijdje terug had ik mijn eerste ervaring met cashew noten kaas en wel in de vorm van een 'raw' cheesecake die ik heb gemaakt tijdens een workshop bij een bloggersbijeenkomst. Erg leuk en ook erg lekker! De romigheid van die cheesecakejes was echt perfect. Dus je snapt het al, zoiets wilde ik ook zelf maken. 

En toen is deze vegan roomkaas spread ontstaan. Een roomkaas zonder room maar wel met de romigheid, textuur en smaak die je zou verwachten van een roomkaasje. 


Cashew 'Roomkaas'


Ingrediënten


- 1 cup cashew noten
- 1 limoen
- 1/2 tl appel cider azijn
- snuf grof zee zout

Methode


- week de cashews minstens 4 uur in water. Ik heb ze een nachtje laten staan, maar 4 uur zou voldoende moeten zijn
- Giet het water af en doe de noten in een keukenmachine.
- Mix dit totdat het een hele fijne vorm heeft aangenomen.
- voeg nu het sap van 1 limoen, de azijn en de zout toe.
- Mix dit alles voor een tijdje totdat je een mooi gladde pasta hebt.
- schep het in een afsluitbare pot en je 'roomkaas' is klaar!

Geniet ervan!





----------------------- English -------------------





When I first came accros this idea to make dairy product out of cashew nuts I was beyond curious, how in the world do you make this?! Seen the fact that I can't handle dairy products that well and eat cheese only in very limited amounts, I reacted really enthusiastic. I really really love all sorts of cheese and this is the perfect way to enjoy the creaminess of cream cheese without all the disadvantages of dairy!

Not so long ago I had my first experience with vegan cheese and that in the form of a raw cheesecake that I made at a workshop during a bloggers meeting. A lot of fun and also a lot of deliciousness! The creaminess of these little treats were perfect. So yes you guessed it, I needed to make this myself.

And that is how this vegan cream cheese spread was born. A cream cheese without the cream but with the creaminess, texture and flavor you would expect a cream cheese to have.


Cashew Cream Cheese


Ingredients


- 1 cup cashews
- 1 lime
- 1/2 tsp apple cider vinegar
- pinch coarse sea salt

Method


- Soak te cashews for at least 4 hours in water. Ik let them soak overnight, but 4 hours should be enough.
- Drain the cashews and put them in a food processor.
- Pulse until a very fine mixture.
- Add the lime juice, apple cider vinegar and salt.
- Pulse until you have a smooth paste.
- Scoop it in a glass jar and your cream cheese is ready!

Enjoy!

vrijdag 21 maart 2014

Blueberry Fig Oats

Een lekker en simpel havermout recept met heel veel superfoodies, want ja fruit zoals blauwe bessen zijn dat ook gewoon vind ik. Door de hele heisa rond superfoods hier in Nederland worden superfoods in een kwaad daglicht gezet en dat vind ik jammer. We vergeten namelijk dat de term 'superfoods' alleen maar de term 'superfoods' inhoudt, wat hieronder valt in niet vast bepaald. De definitie hiervan is nogal eens verkeerd geïnterpreteerd. Superfoods zijn namelijk geen wondermiddelen die alles kunnen oplossen en dat wordt door de bedenkers ervan ook niet gesuggereerd. Superfoods zijn enkel voedingsmiddelen die goed zijn voor je lichaam, ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen en mineralen waardoor ze een goede toevoeging zijn of een goede vervanging voor ongezondere voedingsmiddelen zijn. De meeste groenten en fruit zou je dus kunnen aanmerken als superfoods, ze zijn immers goed voor je gezondheid en het is daarom belangrijk deze dagelijks, gevarieerd en in grote hoeveelheden te eten. De gemiddelde mens eet namelijk veel te weinig groente en fruit. Snap jij daar nou iets van?! Ik kan me geen leven voorstellen zonder...

Het belangrijkste is: Leef en eet gezond, want en een leven lang gezond is een leven lang blij.


Blauwe bessen Vijgen Havermout


Ingrediënten


- 40 gr havermout
- 250 ml soja melk
- 1/4 overvolle cup blauwe bessen
- 2 gedroogde vijgen
- flinke snuf kaneel
- 1 tsp lucuma

Extra toppings


- goji bessen
- moerbei bessen
- cacao nibs
- bijpollen 

Methode


Giet de havermout en de soja melk in een pannetje op hoog vuur en blijf roeren tot het begint te bubbelen. Zet het vuur lager en voeg de kaneel, deel van de blauwe bessen en 1 gedroogde vijg in stukjes toe. Roer de blauwe bessen kapot zodat het sap vrijkomt en blijf roeren tot een papje. Zet het vuur uit en roer de lucuma erdoor. Giet het geheel in een kom en top met de rest van de blauwe bessen, stukjes vijg en de extra toppings naar wens.

Eetsmakelijk





------------------- English ------------------






A delicious and simpel oatmeal recipe with lots of superfoodies, cause yes, I consider fruits like blueberries to be one of them. Due to the whole drama around superfoods here in the Netherlands these foods are put in a dark light, which I think is really unfortunate. What we sometimes forget is that the term 'superfoods' is nothing more than the term 'superfoods', which foods it stands for is actually not written in stone. Its definition is, because of this, not always interpreted correctly. Yes indeed, superfood are no miracle workers that solve every little health issue in a snap and the makers of these foods do not claim this either. Superfoods are just foods that are good for you, they contain large amounts of vitamins and minerals what make them good foods to incorporate in your diet or even make a good substitute for unhealthy foods. Most fruits and veggies can therefore also be considered superfoods, they are for a fact good for your health and you should be eating a large variety of these foods daily. The average person consumes too less fruits and veggies, stupid right?! I could not imagine a life without...

The most important thing of all is: Live a healthy life, cause a life long of good health is a life long of happiness.



Blueberry Fig Oats


Ingredients 


- 40 gr oats
- 250 ml soy milk
- heaping 1/4 cup blueberries
- 2 dried figs
- big pinch cinnamon
- 1 tsp lucuma

Extra toppings


- mulberries
- goji berries
- cacao nibs
- bee pollen

Method


Pour the milk and oats in a small pan on high heat and stir until it starts to bubble. Lower the heat and add the cinnamon, a part of the blueberries and 1 dried fig in pieces. Sqush the blueberries while stirring so that the juice comes out and keep stirring until your right consistency. Pour the oats in a bowl and top with the rest of the blueberries, fig and extra toppings. 

Enjoy!

zondag 16 maart 2014

Mango Persimmon Green Smoothie

Deze combinatie is gewoon geweldig! Meer hoef ik niet te zeggen, gewoon lekker zelf uitproberen. Maar ik kan je verzekeren, je zal het heerlijk vinden!


Mango Kaki fruit Groene Smoothie


Ingrediënten


- 1 cup spinazie
- 1/2 overvolle cup mango
- 1 grote kaki fruit
- 1 tl lucuma poeder
- 1 cup gefilterd water

Method


Gooi alles in je blender en blend het op hoge snelheid voor ongeveer 30 seconden tot een gladde massa.

Geniet ervan!




----------------------- English ----------------------




I just love this combination! I don't need to say more, you just have to find it out for yourself. But I'll ensure you, you'll love it!

Mango Persimmon Green Smoothie


Ingredients


- 1 cup spinach
- 1/2 heaping cup mango
- 1 big persimmon
- 1 tsp lucuma powder
- 1 cup filtered water

Method


Throw everything in your blender and blend it for around 30 second on high speed until you have a smooth consistency.

Enjoy!