vrijdag 8 november 2013

My Favorite Superfoods

Welke superfoods er zijn en waar ze precies goed voor zijn is voor veel mensen nog steeds onbekend. Heel erg jammer want ze zitten boordevol mineralen, vitaminen en andere gezonde stofjes. Bovendien zijn de meeste ook nog eens super lekker en ze zijn op talloze manieren te gebruiken in gerechten, smoothies en snacks. Ik gebruik ze zelf erg veel en wil ze het liefst allemaal uitproberen. Omdat ze veel in mijn recepten voorkomen en ze niet zo heel erg bekend zijn heb ik een stukje geschreven over wat superfoods zijn, welke ik het leifst gebruik en waarom ze zo gezond zijn.

Superfoods zijn voedingsmiddelen van een zeer hoge kwaliteit en bevatten vaak meer dan tientallen keren meer vitamines, mineralen, goede vetten, antioxidanten en ander gezonde voedingsstoffen dan de meest bekende soorten groeten en fruit. Ze zijn biologisch geteeld in culturen van landen waar ze al duizenden jaren gebruikt worden in de geneeskunst vanwege hun supergezonde eigenschappen.

Mijn favoriete Superfoods


Goji bessen


Deze superfoods komen oorspronkelijk uit de beschermde valleien van gecultiveerde gebieden in Tibet en Mongolië, maar worden ook in andere gebieden geteeld. Let op de afkomst als je ze koopt, ik heb namelijk gehoord dat de bessen die uit Tibet en China komen blootgesteld kunnen zijn aan radioactiviteit. Voor de zekerheid kun je dus beter Goji bessen kiezen met een andere afkomst. Goji bessen bevatten vooral veel vitamine B1, B2, B6, C en E. Daarnaast bevatten ze de mineralen zink, ijzer, koper, calcium, selenium en fosfor. Bovendien zijn goji bessen onder andere goed voor je ogen, bloedkwaliteit en lever en gaan ze het verouderingsproces van je huid tegen. Ik vind ze altijd heerlijk in mijn havermout, maar je kan ze ook gebruiken in koekjes, cakes, smoothies en door de yoghurt.



Moerbei bessen


Deze besjes zijn er in de kleuren rood, zwart en wit en komen vooral voor in Azië, Afrika en Amerika. Ze bevatten de vitaminen A, B6, C, E en K en de mineralen calcium, kalium, magnesium, selenium, fosfor, ijzer, zink en koper. Daarnaast bevatten ze ook veel gezonde antioxidanten en aminozuren. Moerbei bessen werken onder andere gezichtsvermogen versterkend, bloeddruk verlagend en helpen tegen obstipatie. Ze zijn heerlijk in havermout, maar ook in de yoghurt, smoothies, koekjes en andere lekkere dingen.


Chia zaad


Dit superfood komt oorspronkelijk uit Mexico. Ze bevatten erg veel omega-3 (de gezonde vetzuren), magnesium, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels. Omega-3 vetzuren zijn onder andere goed voor je hersenen, hart, haar, huid en nagels. Bovendien brengt het je bloedsuiker spiegel in balans, helpt het bij de opbouw van spieren, bevordert de opname van calcium en ze werken bloeddrukverlagend. Deze zaadjes zijn meestal zwart of wit van kleur en vormen een soort gel laagje om zich heen als je ze in een vloeistof doet, daarom worden ze vaak gebruikt om pudding of jam mee te maken. Daarnaast zijn ze ook lekker als extraatje in de yoghurt, havermout en smoothies en je kunt ze ook verwerken in koekjes, cakes en andere baksels.

lijnzaad


Deze zaden komen oorspronkelijk uit subtropische gebieden. Het bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, de vitaminen B1 en B2 en het bevat ook de mineralen zink, kalium, calcium en magnesium. Daarbij bevat lijnzaad veel vezels wat je stoelgang bevordert. Lijnzaad kun je in bijna alles gebruiken, zelf gebruik ik het vaak in baksels, door de havermout en in smoothies.

Lucuma poeder


Dit superfood heb ik pas ontdekt en ik ben helemaal verkocht! Lucuma is een zoete vrucht en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De lucuma als vrucht is in Nederland niet te krijgen en daarom is de vrucht gedroogd en als poedervorm verkocht. Deze vrucht staat bekend om zijn zoete smaak en daarom wordt het poeder ook wel gebruikt als een natuurlijke zoetstof. Lucuma poeder bevat de vitaminen B1, B2, B3 en B5 en de mineralen kalium, ijzer, fosfor, calcium en betacaroteen en bovendien bevat het veel ontioxidanten en vezels en heeft het poeder heel weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Het poeder heeft een vanille en karamel achtige smaak en is daarom zeer lekker door de havermout, yoghurt, smoothies, ijs en andere 'raw' desserts en snacks.


Chlorella poeder


Dit poeder heeft een donkergroene kleur en is gemaakt van een zoetwateralg. Het algje bevat alle vitaminen behalve de vitamine D en bevordert de ijzer opname waardoor het zeer goed helpt tegen bloedarmoede. Daarnaast bevat het veel proteïne wat je hongergevoel vermindert en dat is zeer handig als je graag wil afvallen. Ook gaat het geestelijke en lichamelijke vermoeidheid tegen. Bovendien verbetert het je geheugen en concentratievermogen, gaat het lichaamsgeurtjes en huidveroudering tegen en is het goed voor hart en stoelgang. Dit poeder doe ik altijd door mijn smoothies en sapjes.

Gepeld hennepzaad


Dit zaad heeft een nootachtige smaak en word al eeuwen lang gebruikt door culturen vanwege zijn geneeskrachtige werking en komt van de hennep plant. Deze zaden zijn goed voor je immuunsysteem en bevatten een hoog gehalte aan eiwitten die goed opneembaar zijn voor ons lichaam waardoor ze veel energie geven en helpen bij de spieropbouw en het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten omega-3, omega-6 en omega-9 in de precies goede verhouding waardoor ze goed worden opgenomen door je lichaam en ze bevatten 8 essentiële aminozuren. Daarnaast bevat hennepzaad de vitaminen E, C, B1, B2, B3 en B6 en de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper en jodium. Bovendien bevat het antioxidanten en enzymen zoals lecithine, wat belangrijk is voor een goede leverfunctie. Net als de andere superfoods is hennepzaak op veel manieren te gebruiken, zoals in smoothies, yoghurt, havermout, soepen en je kan het ook als salade topping gebruiken.

Al deze gezonde voordelen zijn hele goede redenen om te toe te voegen aan een gezonde levenswijze. Reden genoeg dus om al mijn lekkere receptjes uit te proberen die ik op deze blog zal gaan posten! (:


--------------- English ------------------


A lot of people do not exactly know which superfoods exist and why they are good for you. This is unfortunate because they are packed with vitamins, minerals and other healthy substances. They are also really yummy and you can use them in endless ways in meals, smoothies and snacks. I personally use them a lot and I'd love to try them all. Because they are not widely known and because I use them in a lot of my recipes I thought it would be useful to write something about why they are called superfoods, which ones I use the most and why they are so healthy.

Superfoods are foods with a very high quality and contain more then ten times the vitamins, minerals, good fats, antioxidants and other healthy substances then more common fruits and vegetables. They are organically grown is countries where cultures have used them for decades in medicine due to their great health benefits.

My favorite superfoods


Goji berries


This superfood is originally from the protected valleys of cultivated areas in Tibet and mongolia, but they also grow in different countries. Be aware of the country of origin when you buy them, I recently heard that the berries grown in Tibet and China may be exposed to radioactivity. So just to be sure, better buy the berries from other countries. Goji berries contain the vitamins B1, B2, B6, C en E and the minerals zinc, calcium, iron, copper, phosphorous and selenium. Besides that the berries are also good for your eyes, blood quality and liver and it slows down the aging of the skin. I use them a lot and love them in my oatmeal and smoothies, but you can also use them in yogurt and in baking.

Mulberries


These berries come in the colors red, black and white and are mostly grown in Asia, Africa and America. They contain the vitamins A, B6, C, E en K and the minerals calcium, potassium, magnesium, selenium, phosphorous, iron, zinc and copper. They also contain a lot of healthy antioxidants and amino acids. Mulberries lower blood pressure, are good for your eyesight and help against obstipation. I love them in my oatmeal and you can, but you can also use them in yogurt and cookies, or you can just eat them as a snack.

Chia seeds


This superfood is originated in Mexico and they contain large amounts of omega-3, which is a very healthy fat. Omega-3 is good for your brain, heart, hair, skin and nails and it helps balancing your blood sugar. Chia seeds also help build up muscle, stimulates the absorption of calcium and lowers blood sugar. These seeds can have the colors white or black and when in water they form a layer of gel around them. This is why they are used a lot to make pudding or jam. They are also yummy in yogurt, oatmeal, smoothies, cakes, cookies and breads.

Flaxseeds


These seeds come from subtropical areas and contain a lot of omega-3 fatty acids, vitamins B1 and B2 and the minerals zinc, potassium and magnesium. Besides that is flaxseed a great source of fibre which aids in digestion. Flaxseeds can be used in a large number of ways, I love to use them in baking, oatmeal and smoothies.

Lucuma powder


This is a superfood I just discovered and I am in love! Lucuma is a sweet fruit originally from South America. In europe it's almost not possible to buy them so that's why they sell it in powder form. This fruit is known for its sweet taste and that's why it's also used as a natural sweetener, because it has very less impact on you blood sugar. Lucuma powder contains the vitamins B1, B2, B3 and B5 and the minerals potassium, iron, phosphorous, calcium and beta carotene and it also contains a lot of antioxidants and fibre. The powder has a vanilla and caramel like taste and this makes it a perfect powder to mix in your yoghurt, oatmeal, smoothies, ice-cream and other raw snacks.


Chlorella powder


This superfood powder has a dark green color and is made from a sweet water algae. This algae contains every vitamin except for vitamin D and stimulates the absorption of iron, which helps against anemia. Besides that, it is a good source of protein which aids in weight loss, because it suppresses hunger. It also fights mental and physical fatigue, improves your memory and ability to concentrate, fights body odor and skin aging and it is really good for your stool. I like to use this powder is juices and smoothies.

Hemp seeds (peeled)


This seed has a nutty flavour and has been used for centuries by cultures because of its medicinal powers. Hemp seeds are good for your immune system and is a good source of protein. The protein found in the seeds are good absorbable, so they give you a lot of energy. It also helps to build up muscle and stabilizes blood sugar. Besides that, the seeds contain a lot of omega-3, 6 and 9 in the perfect ratio and contain 8 essential amino acids. They also contain the vitamins E, C, B1, B2, B3 and B6, the minerals calcium, phosphorous, potassium, magnesium, zinc, iron, copper and iodine, antioxidants and enzymes like lecithin, which is an important enzyme for your liver. Just like the other superfoods can hemp seeds be used in a lot of ways. You can use them in smoothies, yogurt, oatmeal, soups and also as a salad topping


All these good health benefits are a really good reason to use them as a part of a healthy lifestyle. Reason enough to follow my blog for delicious healthy recipes with these beautiful foods! (:

Geen opmerkingen: